Šta su cloud provajderi i ko su oni?

U jednom od prethodnih blogova obuhvatili smo osnovne pojmove i načine funkcionisanja cloud tehnologije, a u ovom blogu ćemo detaljnije govoriti onima koji nam omogućavaju tj. pružaju uslugu upravljanja i korištenja cloud-a, tj. jednostavno rečeno govorićemo o cloud provajderima.

Cloud provajderi ili provajderi usluge cloud-a su kompanije koje pružaju drugim kompanijama ili licima upravljanje i korištenje cloud tehnologije, kao IaaS, SaaS ili PaaS uslugu. 

Ko su cloud provajderi?

Prvi cloud provajder i pionir u ovoj tehnologiji je Amazon Web Service koji je pokrenuo svoje poslovanje još 2006. godine, njemu se na tržištu 2008. godine pridružuje Google Cloud, 2010. u takmičenje uskače i Microsoft Azure, a potom i Alibaba Cloud, IBM Cloud, Oracle Cloud, SalesForce i mnogi drugi. Danas na svijetu ima više od hiljadu cloud provajdera međutim 5 najvećih drže preko 70% cloud tržišta (u odnosu na potrošnju). Tih 5 su: Amazon Web Service, Microsoft Azure, Google Cloud, Alibaba Cloud i IBM.

Pa da ih predstavimo:

Amazon Web Service (AWS)

Web: https://aws.amazon.com/

Source: Youtube video “Top 50+ AWS Services Explained in 10 Minutes”

AWS je prvi cloud provajder u javnom cloud-u i zahvaljujući predanosti, radu ali i dugogodišnjoj usamljenosti na cloud tržištu, AWS je postao glavni igrač i najveći provajder u svijetu, koji ni danas posle 14 godina ne staje sa rastom kako u broju klijenata tako i po inovacijama. Jedan je od vodećih lidera u bazama podataka, vještačkoj inteligenciji, mašinskom učenju i serverless tehnologiji čiji je i pionir.

Prema procjenama AWS bi mogao završiti 2020. godinu sa stopom prihoda od preko 100 milijardi dolara.

Više o AWS-u ćemo pisati u narednim blogovima u serijalu “Osnove cloud tehnologije sa AWS-om”

Microsoft Azure

Web: https://azure.microsoft.com/

Iako je po zastupljenosti na tržištu skoro dvostruko manji od AWS-a, Microsoft Azure zauzima snažnu drugu poziciju na tržištu, gdje se ističe po hibridnoj infrastrukturi. Microsoft Azure je osnovan 2010. godine od kada ga prati veliki i brzi rast na tržištu, a to je upravo zahvaljujući drugim Microsoft proizvodima puput Office 365.

Prema procjenama Microsoft Azure će završiti 2020. godinu sa stopom prihoda oko 57 milijardi dolara.

Google Cloud Platform

Link: https://cloud.google.com/

Treći po veličini gigant na cloud tržištu je osnovan još 2008. godine. Njegov udio na cloud tržištu po potrošnji iznosi oko 7-8%, ali je vrlo značajan igrač posebno u domenu skladištenja, čemu su doprinijeli servisi Google Drive i G Suite, što ga čini i direktnom konkurencijom Microsoft-u, koji nudi slične usluge. Google Cloud Platform se ističe i u domenu vještačke inteligencije i mašinskog učenja.

Prema procjenama Google Cloud bi mogao završiti 2020. godinu sa stopom prihoda oko 21 milijardu dolara.

Alibaba Cloud

Web: https://eu.alibabacloud.com/

AC je primarni cloud provajder u Kini i svakako najbolja opcija za sve one čije aplikacije su primarno kreirane za korisnike iz Kine, a sve to zbog cloud infrastrukture koju posjeduje ovaj cloud provajder u Kini. Alibaba na ukupno globalnom tržištu zauzima 4 mjesto sa oko 6%, odmah iza Google Cloud-a i ozbiljna je prijetnja da će preuzeti treći poziciju na globalnom tržištu.

IBM Cloud

Web: https://www.ibm.com/cloud

Big Blue po kom nazivu je poznat IBM sa svojim cloud ponudom zauzima visoko 5 mjesto na globalnom tržištu a posebno se istakao kupovinom RedHat-a (vodeći svjetski provajder open source riješenja za enterprise kompanije za Linux, cloud, kontejnere i Kubernetis tehnologije) za 34 milijarde dolara čime planira da poveća svoj udio u cloud tržištu.

Drugi poznati cloud provajderi
  • Oracle
  • Salesforce
  • SAP
  • Rackspace Cloud
  • VMWare
Show CommentsClose Comments

Leave a comment

Kibernetička bezbjednost, cloud tehnologije i tech povezani blogovi, kreator Branko Petrović (2019 – 2024